de week van ...
Jerke Kloek
(team Rail Safety Systems


Hoi, ik ben Jerke Kloek en werk als consultant in het spoorbeveiligings team van Ricardo Rail. Ik heb elektrotechniek gestudeerd aan de TU Eindhoven en ben daarna leraar natuurkunde geworden op een middelbare school in de Achterhoek. Omdat Ricardo ook opleidingen in ATB en ERTMS verzorgt, combineer ik nu mijn technisch inzicht met mijn passie voor onderwijs. Ik woon in Bemmel samen met mijn vriendin en in mijn vrije tijd maak ik graag muziek.

NS - ERTMS project
Voor NS zit ik in het testteam voor het ERTMS project. We starten de dag met een meeting waarin we elkaar op de hoogte brengen van recente ontwikkelingen. Daarna heb ik overleg met mijn Ricardo-collega die ook in het testteam zit. We bereiden samen een serie testen voor en leggen dit voor aan de klant. In de middag werk ik zelfstandig een testrapport uit van een meting. Aan het eind van de dag start ik nog even een duurtest op, zodat ik daar later de resultaten van kan gaan analyseren. Daarna reis ik met een collega naar Brussel om een training te geven.

Brussel - training treinbeveiliging monteurs
We starten om 8.00 uur voor een veiligheidsinstructie bij de werkplaats in Brussel, dus slapen we in een hotel zodat we de volgende dag fris kunnen beginnen. Aan het begin van de trainingsdag maken we kennis met de monteurs en hun leidinggevende. We werken met een tolk, want Frans is toch niet de meest makkelijke taal om een training in te geven. De voorkennis en achtergronden zijn heel divers dus het is heel belangrijk om van elkaar te weten wat de verwachtingen zijn.

De monteurs zijn na het volgen van de training gecertificeerd voor het onderhoud aan het Nederlandse deel van de treinbeveiliging. We beginnen met theorie waarin we van algemene kennis vrij snel in de systemen duiken. Naast dat wij de monteurs wat leren, leren wij ook van de monteurs. We horen hoe het er aan toegaat op de werkvloer en waar men tegenaan loopt.

Zurich - training treinbeveiliging engineers
Voor Italiaanse en Zwitserse engineers hebben we met wat maatwerk een verkorte versie van de zelfde training gemaakt. Op weg er naar toe even een 'verantwoorde' tussenstop (mjam!). Het gaat deze engineers vooral om de achtergronden en de betekenissen van bepaalde oplossingen in het treinbeveiligingssysteem. Zij moeten het systeem gaan inbouwen in hun treinen, maar lopen tegen wat engineerings aspecten aan.

Zowel de theorie- als de praktijktraining geven we in hun lab in de buurt van Zurich. Er wordt goed doorgevraagd door de engineers en ze hangen aan onze lippen. In de middag brengen we de theorie en de gestelde vragen in de praktijk. Dit keer niet op een trein ergens op een opstelterrein maar in een test-opstelling in het lab.

Ook zelf leren en ontwikkelen
Om mijn werk goed te kunnen doen moet ik een heleboel kennis opdoen en uitbreiden. Bij Ricardo volg ik daarom vandaag samen met een andere nieuwe collega weer een les treinbeveiliging. We hebben in onze opleidingsruimte opstellingen staan van alle gangbare beveiligingssystemen, dus we kunnen de geleerde theorie gelijk checken en tot leven laten komen. Zo bereik je volgens mij de meest ideale leercurve. We duiken bij de lessen goed de diepte in. 

De personeelsvereniging heeft vandaag voor een gezamenlijke lunch gezorgd dus ik hoef geen lunch mee van thuis.

Ons leerplatform - kennispakket ERTMS
In de middag werk ik zelfstandig verder aan mijn ontwikkeling met het leerplatform OWL. Daarin ga ik vanmiddag aan de slag met het kennispakket ERTMS dat door Ricardo is ontwikkeld om onder andere nieuwe medewerkers wegwijs te maken in het Europese beveiligingssysteem. 
Er zit van alles in: filmpjes, simulaties, presentaties, colleges, documentatie en andere literatuur. 

Ik heb er wel eens vragen over. Die bespreek ik aan het eind van de dag met mijn mentor. Bij hem kan ik niet alleen terecht voor inhoudelijke vragen, maar ook voor ander zaken. Zo bespreken we wekelijks hoe het gaat en of er nog dingen onduidelijk zijn.Ik heb mijn draai best wel goed gevonden binnen Ricardo dus we duiken meestal snel de techniek in.

Graduate programma
 Naast de technische kennis zijn er ook de nodige soft-skills te ontwikkelen. Voor junioren is er het graduate program waarvoor vandaag het onderdeel feedback geven en krijgen op het programma staat. We leren over verschillende stijlen van communiceren en hoe je daar slim mee om kunt gaan. 

Meestal probeer ik in de lunchpauze met mijn collega’s een rondje te lopen door Utrecht. Even lekker naar buiten voor een frisse neus. Vandaag zit het loopje er niet in, maar staat er een teamlunch op het programma. Onder het genot van wat broodjes worden de projecten en de kansen binnen het team besproken. Regelmatig komen er ook collega’s van andere teams vertellen wat er bij hen speelt. 

Je krijgt bij Ricardo veel verantwoordelijkheden. Eén daarvan is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het maken van je uren. Ik heb deze week best veel uren gemaakt dus in de middag nog wat dingen afronden voor NS en de opleidingen en dan zit mijn week er alweer op. Op naar de volgende!

wil jij ook een interessante, afwisselende week?