de week van ...
Sander van santvoort (team Rail IT & Data)


Hoi, ik ben Sander van Santvoort en werk nu ruim 4 jaar als consultant in het Rail Data & IT team van Ricardo Rail. Daarvoor heb ik Embedded Systems aan de TU Delft gestudeerd. Omdat deze studie tussen elektrotechniek en informatica in zit, sluit deze perfect aan bij de trend dat rollend materieel (treinen/trams/metro’s) steeds digitaler worden. Ik woon in Groningen samen met mijn vriendin en in mijn vrije tijd spreek ik graag met vrienden af of kijk ik oude films.

mobiel kantoor
Zoals ik al noemde, woon ik in Groningen. Dat is natuurlijk best een eind van ons kantoor in Utrecht vandaan! Daardoor pendel ik vaak op en neer met de trein, die zie ik dan ook als mijn mobiele kantoor. Om te zorgen dat de reistijd niet verloren gaat, klap ik vrijwel altijd mijn laptop open om wat werk te doen. Ik bewaar bepaalde klusjes specifiek voor in de treinreis naar huis, maar voor sommige werkzaamheden is een 2e monitor een stuk fijner. 

Vandaag ben ik bezig met het voorbereiden van een aantal testen die ik morgen ga uitvoeren. Denk hierbij aan het opstellen van testprotocollen en het checken of alle tools/materialen aanwezig zijn.

bij de klant
Vandaag ben ik op een opstelterrein van NS in Amsterdam. Periodiek wordt er een nieuwe softwareversie uitgerold met daarin tientallen wijzigingen. Het kan hierbij gaan om ingrijpende veranderingen (b.v. installatie van nieuwe componenten), maar ook om relatief simpele wijzigingen (b.v. aanpassingen aan teksten op het hulpscherm voor machinisten). In de softwareversie die momenteel getest wordt, zitten een aantal wijzigingen aan het diagnose-systeem van de trein (hier vertel ik later in deze blog meer over). 

Mijn doel van vandaag is om, samen met een werknemer van een Spaanse treinenbouwer, te valideren dat de aanpassingen aan het diagnose-systeem goed zijn geïmplementeerd. 

Om dit te kunnen testen is er een treinstel beschikbaar waarmee we verschillende afwijkende situaties gaan creëren om te controleren of het diagnose-systeem correct aangeeft welk defect er plaatsvindt. Denk hierbij aan het uitvoeren van bepaalde bedienhandelingen in combinatie met het bewust loskoppelen van bepaalde elektronica of het simuleren van defecten via speciale tooling op een laptop.  

vanuit huis testresultaten bespreken
Om niet elke dag de treinreis naar Utrecht te hoeven maken werk ik regelmatig vanuit huis. Dat kan ook prima, want bij Ricardo geloven we in hybride werken en is dat op allerlei gebieden goed gefaciliteerd. Vandaag ga ik samen met de treinenbouwer de testresultaten van gisteren bespreken.

Wij lopen samen door de testresultaten heen en waar nodig wordt de software aangepast. De aangepaste software test ik op een later moment nogmaals. Mocht alles dan in orde zijn, maak ik de testrapporten in orde en wordt het advies gegeven de software uit te rollen op alle treinstellen. 

Bij een andere klant
Ik werk ook voor het GVB, hier ben ik onderdeel van een team dat op basis van de voertuigdata het garantieproces van een nieuw aangeschafte tramserie ondersteunt. Gedurende de garantieperiode kunnen er namelijk defecten worden aangekaart die de leverancier moet verhelpen. Het kan hier gaan om incidentele defecten op specifieke trams, of om structurele defecten die op de gehele (of een groot deel) van de vloot tot uiting komen. 

Deze nieuwe trams sturen vrijwel real time verschillende soorten data (b.v. diagnose-informatie of data van sensoren) naar een database van het GVB. Op basis van deze data voeren wij analyses uit en maken wij visualisaties die onderbouwen waarom de leverancier een defect moet repareren of een structurele wijziging moet doorvoeren.

met collega's analyseren op kantoor
Wij zijn gevraagd onderzoek te doen naar een probleem dat in de reizigersdienst voor vertragingen kan zorgen. Het gaat om een situatie die alleen onder hele specifieke omstandigheden kan optreden, zo is de timing van bepaalde handelingen van de machinist/conducteur van belang. 
Om dit probleem goed te doorgronden, heb ik een data-opname gemaakt van relevante variabelen en het probleem meermaals gereproduceerd.  

Vandaag ben ik samen met mijn collega de data-opname aan het analyseren en met behulp van de elektrische schema’s proberen wij te beredeneren waarom de trein het omschreven gedrag vertoont

Kennisdelen op seminar
Dit gebeurt natuurlijk niet elke week, maar vandaag mag ik spreken op een seminar van SpoorPro: Datagedreven modernisering van het spoorvervoer. SpoorPro is een online vakblad voor mensen in de spoorbranche dat met enige regelmaat seminars en events organiseert. Ik ben uitgenodigd om te vertellen over diagnose van rollend materieel en hoe dit de basis vormt voor een efficiënt onderhoudsproces. 

Kort samengevat: Rollend materieel wordt steeds complexer en digitaler, denk bijvoorbeeld aan de automatische stationsomroep, camerasystemen of autonome operatie van treinen waar momenteel mee geëxperimenteerd wordt. 

Om al deze nieuwe systemen efficiënt te kunnen onderhouden is automatische diagnose van defecten een vereiste, het is anders gewoon té veel voor monteurs. Bovendien is het ook voor machinisten/conducteurs essentieel om direct op de hoogte gesteld te worden van defecten die impact hebben op de functionaliteit van het materieel. Zo kan een conducteur bijvoorbeeld geïnstrueerd worden om een ‘defect’ sticker op een deur te plakken als deze niet goed meer functioneert. 

Het uiteindelijke resultaat van een goedwerkend diagnose-systeem is verhoogde betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het materieel. 

seminar: Datagedreven modernisering van het spoorvervoer

In 't Hart van Utrecht

Vrijdag - halloumi met collega's
Dat ons kantoor in het centrum van Utrecht ligt brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste is het supergoed bereikbaar met het OV en werken er mensen vanuit verschillende uithoeken van Nederland. 

Daarnaast is het ideaal om in de pauze een lunchwandeling te maken met collega’s en wat eten af te halen. Op deze foto geniet ik van een pita met falafel en halloumi. 

=> Is je interesse gewekt? Bekijk hier de vacature voor

wil jij ook een interessante, afwisselende week?